در مقاله اول از سری مقالات اهمیت بکاپ در پشتیبانی شبکه به کلیات این فرآیند مهم و برخی از مفاهیم پایه پرداختیم و در مقاله دوم با مفاهیمی همچون RPO و RTO آشنا شدیم. در بخش سوم سری مقالات اهمیت بکاپ در پشتیبانی شبکه با مفاهیمی همچون Backup Servers، Backup Clients، Media Servers و Backup Target آشنا میشویم.
معماری بک آپ
معماری اغلب مکانیزم های بک آپ گیری بر اساس معماری Client-Server است و بیشتر ترکیبی از چهار جزء اصلی زیر هستند:
Backup Servers
Backup Clients
Media Servers
Backup Targets
Backup Server که گاهاً با نام های Master Server و Cell Managerنیز شناخته می شود در واقع هسته اصلی و مغز متفکر محیط بک آپ است. این سرور محل اصلی تعریف Backup Jobها، زمانبندی Backup Jobها، Backup Database، Catalog و کلیه MetaData های مربوط به محیط بک آپ است.
Backup Client درواقع Agentنرم افزاری است که بر روی سرورهایی که قرار است از آنها بک آپ گرفته شود نصب می شوند و مسئول بک آپ گیری از سرورها بر روی ذخیره سازهای بک آپ هستند.
Backup Agent ها ممکن است به صورت ویژه برای سرورهایی که نرم افزارهایی نظیر Active Directory، Microsoft Exchange و Microsoft SQL Server بر روی آنها نصب شده است طراحی شده باشند.
Media Server ها با اتصال به Backup Target ها آنها را در دسترس Backup Client ها قرار می دهند و بدین ترتیب Backup Client می تواند به سمت Backup Target ها Data ارسال نماید.
به طور مثال در شکل زیر یک Media Server از طریق شبکه FC به یک Storage Pool متصل شده است و آنها را تحت شبکه IP LAN در دسترس Backup Client ها می گذارد.
Backup Target ها می توانند یک Tape Drive، DVD، یک Disk Pool بر روی یک ذخیره ساز و یا یک Tape Library باشند. در روش های سنتی بک آپ گیری، Backup Target معمولاً Tape Library ها هستند و در روش های جدیدتر از Backup Target های مبتنی بر دیسک استفاده می شود. Disk Pool هایی که بر پایه پروتکل های به اشتراک گذاری تحت LAN نظیر SMB/CIFS و NFS کار می کنند از مرسوم ترین Backup Target ها هستند. در برخی موارد حتی می توان از Disk Array ها به عنوان Virtual Tape استفاده نمود.
در تصویر بالا یک محیط بک آپ و اجزای آن به نمایش درآمده است و برطبق این ساختار مراحل بک آپ گیری به ترتیب زیر انجام می شود :
1 – Backup Server زمان بندی پشتیبان گیری را کنترل می کند.
2 – هنگامی که زمان بک آپ گیری از یک Backup Client مشخص فرا می رسد، Backup Server به نرم افزار Agent دستورالعمل بک آپ گیری را ارسال می کند. در این دستورالعمل به Agent اعلام می شود که از چه دیتایی و در کجا می بایست بک آپ گرفته شود.
3 – Backup Server دیتا را تحت شبکه IP به سمت Media Server ارسال می کند.
4 – Media Server دیتاهای دریافتی را از طریق شبکه FC SAN به سمت Backup Target ی که به آن متصل است هدایت می کند.
تهیه و تنظیم مقاله توسط مهندس پوریا یعقوبی