شرکت میکروتیک از سال ۲۰۰۲ شروع به تولید محصولات سخت افزاری نظیر روتر، سوییچ و تجهیزات وایرلس تحت عنوان RouterBoard نموده است. RouterBoard در واقع محصول سخت افزاری برند میکروتیک است که محصول نرم افزاری این شرکت یعنی RouterOS بر روی آن قرار میگیرد. دامنه محصولات میکروتیک از روترهای دفاتر کوچک (Small Office Routers) تا Core Router های با قابلیت اتصال فیبر نوری گسترده است. در عرصه تجهیزات وایرلس نیز میکروتیک از Access Point های داخلی کوچک تا تجهیزات پیشرفته مایکروویو را شامل میشود.
روتربوردها دارای انواع مختلفی از لحاظ معماری پردازنده هستند، که در ادامه به آنها اشاره شده است.
MIPSBE TILE
MIPSLE Power PC (PPC)
MMIPS ARM
SMIPS
اغلب روتربوردهای میکروتیک از پردازنده های با معماری (MIPS (Microprocessor without InterLocked Pipeline Stages بهره میبرند. MIPS معماری بسیاری از chip های تولید شده برخی شرکتها نظیر Qualcomm Atheros و Texas Instruments میباشد.
برای دیدن معماری پردازنده روتربورد و یا سایر مشخصات سخت افزاری نظیر میزان حافظه، مدل و … میتوانیم از دستور زیر در Terminal استفاده کنیم :
/System resource print
و یا از منوی System گزینه Resources را انتخاب کنیم تا پنجره زیر باز شود.
برخی از این پردازنده ها نظیر MIPSBE، یک هسته ای (Single-Core) هستند و برای روتربوردهای کوچک و در ابعاد SOHO ساخته شده اند. پردازنده های PPC و TILE در روترهای بزرگتر مانند RB-1100AHx2 و CCRها استفاده میشوند.
بیشتر روتربوردها از مکانیزم خنک کننده Passive (بدون فن) و یک تأمین کننده برق (Power Supply) بهره میبرند در حالی که در روترهای پیشرفته تر از مکانیزم های Active (فن) به همراه دو تأمین کننده برق استفاده میشود.
روتربوردها از لحاظ Form Factor به صورت Desktop (رومیزی)، Rack Mount (قابل نصب در رک) و تجهیزات وایرلس (قابل نصب بر روی دکل، سقف و …) هستند.
برخی اجزای روتر نظیر کارت شبکه وایرلس، RAM و Storage قابلیت اضافه شدن با رابط (Mini PCI (MPCI را دارند.
مدل اکثر محصولات میکروتیک با عبارت RB آغاز می شود مانند RB2011 و RB951. در مدل های جدیدتر مثل hEX و hAP عبارت RB در نام تجاری آنها وجود ندارد اما در Model Number عبارت RB همچنان حفظ شده است. به طور مثال RB960PGS روتربورد hEX با قابلیت POE است.
برخی از مدلهای روتربورد صرفا به صورت یک مدار الکترونیکی فاقد جعبه یا محفظه هستند که مصرف کننده میتواند آنها را داخل محفظه مورد نظر خود قرار دهد. برای نمونه روتر RB493AH (تصویر زیر) یک مدار الکترونیکی بدون محفظه است که میتواند با توجه به شرایط محیطی که قرار است در آن قرار بگیرد در یک محفظه با قابلیتهای مختلفی نظیر مطابقت با دمای محیط، ضد رطوبت، ضد اشعه UV و … جای داده شود.
روتربوردهایی مانند سری RB800 قابلیت اتصال یک بورد تحت عنوان Doughter Board را دارند. Doughter Board برای اضافه کردن درگاه های Mini PCI و Mini PCI-Express به روتر مورد استفاده قرار میگیرد. در زیر تصویر یک Doughter Board مدل RB604 را میبینید. شایان ذکر است روتربوردهای سری RB800 از چرخه تولید خارج شده اند.
معرفی Cloud Core Router
محصولات CCR در سال ۲۰۱۲ به بازار عرضه گردید. تا پیش از آن بسیاری از مدیران شبکه های بزرگ خواهان روتربوردهایی با قدرت پردازشی بالا بودند که بتواند در لایه Core شبکه Routing Table پروتکل BGP را به خوبی اداره کند. بنابراین روترهای سری CCR با استفاده از پردازنده های با معماری TILE که میتواند ۱۶، ۳۶ و یا حتی ۷۲ هسته پردازنده داشته باشد پا به عرصه مسیریاب های شبکههای بزرگ نهادند. از لحاظ میزان حافظه RAM نیز توانایی میزبانی جدول های مسیریابی بزرگ ، تنظیمات Queue پیچیده و فایروالهای قدرتمند برای روترهای CCR وجود دارد. با این وجود میزان RAM روترهای CCR از طریق اسلاتهای اضافه قابل افزایش است.
محصولات CCR همچنین شامل روترهایی است که میتوانند با استفاده از ماژول SFP+ به شبکههای فیبر نوری متصل شوند و برای ایجاد Redundancy از دو تأمین کننده برق (Power Supply) بهره میبرند و برای خنک کردن نیز درون آنها فن تعبیه شده است.
در زیر تصویر درون یک روتر سری CCR را میبینید که قابلیتهای ذکر شده در بالا در آن قابل مشاهده است.
با این تفاسیر وقت آن رسیده است که میکروتیک را یکی از تولید کنندههای تجهیزات شبکه Service Provider ها و شبکههای Enterprise بدانیم. در ادامه تصویر CCR1016-12S-1S+ را می بینید که یکی از روترهای قدرتمند میکروتیک و با قابلیت اتصال ۱۲ ماژول SFP+ است.
معرفی Cloud Router Switch
پلتفرم (Cloud Router Switch (CRS سوییچهای شبکه رده بالای ارائه شده توسط میکروتیک است. به طور کلی شرکت میکروتیک محصولی را تحت عنوان سوییچ های شبکه های Enterprise ارائه نمیداد اگرچه محصولاتی نظیر سری RB260 به عنوان سوییچهای شبکه
کوچک به بازار عرضه شده بود. در حال حاضر خط تولید محصولات CRS شامل سوییچهای Desktop و Rackmount به عنوان مکمل سایر محصولات قبلی میکروتیک راهاندازی شده است که سوییچهای لایه ۳ را روانه بازار کرده است. در ادامه تصویر یکی از محصولات این سری یعنی CRS226-24G-2S+RM را مشاهده میکنید.
بر روی سوییچهای کوچک نظیر سری RB260 یک نرم افزار اختصاصی برای سوییچ به نام (SwitchOS (SwOS نصب شده است. سوییچهای بزرگتر نظیر CRSها قابلیت انتخاب بوت شدن با RouterOS و یا SwitchOS را دارند. نرم افزار SwOS یک رابط کاربری تحت وب دارد که به طور اختصاصی برای مدیریت زیرساخت Switching طراحی گردیده است.
معرفی Cloud Hosted Router
CHR، پلتفرم مجازی از پیش ایجاد شده RouterOS است. همانطور که پیشتر گفتیم RouterOS قابلیت نصب بر روی پلتفرم X86 (فیزیکی و مجازی) را دارد. شرکت میکروتیک فایلهای از پیش ساخته شده RouterOS را با فرمت های VMDK و OVA برای نصب بر روی زیرساخت مجازی VMWare و VHDX را برای نصب بر روی زیرساخت مجازی Hyper-V به طور رایگان در دسترس کاربران قرار داده است. اما توجه داشته باشید این نسخههای RouterOS محدود شده به سرعت 1Mb/S هستند تا زمانی که لایسنس قانونی خریداری شده و بر روی آنها نصب شود.
برای آشنایی با انواع لایسنس RouterOS میکروتیک میتوانید به مقاله بعدی ما مراجعه کنید.
تهیه و تنظیم مقاله توسط مهندس پوریا یعقوبی