اهمیت بک آپ در پشتیبانی شبکه – بخش دوم

در مقاله قبلی به بیان برخی از مفاهیم پایه و مهم بک آپ گیری و اهمیت بک آپ در پشتیبانی شبکه پرداختیم. حال می خواهیم در خصوص نقش بک آپ در بازیابی از حادثه (Disaster Recovery) و برنامه تداوم کسب و کار (Business Continuity Plan) بگوییم و برخی عبارات و اصطلاحات در Backup and Recovey را تعریف نماییم.

بک آپ و تداوم کسب و کار :
یکی از اصلی ترین نقش های Backup and Recovery، عملکرد آن به عنوان بخشی از برنامه تداوم کسب و کار یا BCP)  Business Continuity Plan) است. در BCP، بک اپ گیری در کنار سایر فناوری های مربوط به ذخیره سازی مانند Replication و Snapshot قرار می گیرد. اگرچه باید توجه داشته باشیم که Replication همانند بک آپ گرفتن نیست و Snapshot ها نیز به خودی خود تشکیل یک مکانیزم بک آپ را نمی دهند.
بک آپ گیری از سرورها و اطلاعات سازمانی می بایست به عنوان بخش جداناپذیر هر برنامه تداوم کسب و کاری باشد.

RPO چیست ؟
RPO یا Recovery Point Objective نقطه زمانی است که یک سرویس می تواند به آن زمان Recover یا Restore شود. بنابراین اگر شما RPO 24 ساعته داشته باشید قادر خواهید بود یک سرویس یا نرم افزار را به حالتی که قطعاً ۲۴ ساعت از زمان آن نگذشته است بازگردانید. به طور مثال اگر بک آپ گیری از یک دیتابیس طبق زمان بندی هر روز ساعت ۲ بامداد انجام شود در هر زمانی از روز می توان آن دیتابیس را به وضعیتی که در ساعت ۲ بامداد داشته است بازگرداند و در هر لحظه از زمان شما یک نسخه بک آپ مطمئن که از عمر آن بیش از ۲۴ ساعت نگذشته است دارید که با RPO 24 ساعته مطابقت دارد.


RPO ها بخشی از یک توافق نامه سطح خدمات یا SLA) Service-Level Agreement) بین فناوری اطلاعات و کسب و کار را تشکیل می دهند. از منظر فناوری اطلاعات، SLA نوعی قرارداد است که سطوح خدماتی ارائه شده به مشتری را مشخص می کند. اگر شما واحد فناوری اطلاعات داخلی یک سازمان هستید، مشتری شما معمولاً همان کسب و کار یا واحد کسب و کار سازمان است. به طور مثال یک SLA باید مشخص کند که تمام اطلاعات و دیتا سازمان به صورت روزانه بک آپ گرفته خواهند شد و در مدت ۶ ساعت پس از درخواست بازیابی خواهند شد. تقریباً تمام SLA ها شامل RPO ها هستند.


زمانی که صحبت از بک آپ گیری می شود RPOها مورد توجه قرار می گیرند. اگر کسب و کاری نیاز به RPO 5 دقیقه ای برای یک Application مشخص دارد، دیگر Daily Backup پاسخ گوی نیاز ما نخواهد بود و می بایست از تکنولوژی دیگری نظیر Snapshot استفاده نمود.
در روش های بک آپ گیری سنتی مبتنی بر Tap، معمولاً حداقل RPO یک روز (۲۴ ساعت) خواهد بود زیرا بک آپ گیری روی Tape بیش از یک بار در روز به دلیل تاثیر منفی روی کارآیی سیستم در حال بک آپ گیری غیر واقع بینانه است.
در چنین شرایطی و در صورت نیاز به RPOهای ریزتر، می توان روش های سنتی بک آپ را با تکنولوژی هایی نظیر Snapshot تقویت نمود. برای مثال می توان هر ۱۵ دقیقه یک بار یک Snapshot گرفت و آنها را فقط برای یک روز نگه داشت و در نهایت یک نسخه Full Backup روزانه نیز بر روی Tape بگیریم و آن را برای یک سال نگه داریم. با این پیکربندی امکان بازگردانی Application به وضعیت ۱۵ دقیقه قبل در طول ۲۴ ساعت را خواهیم داشت.


جالب است بدانید در زمینه بک آپ گیری نیز مفهومی به نام نگه داری (Retention) وجود دارد. به عنوان مثال اگر از دیتابیس یک نرم افزار به صورت روزانه بک آپ می گیرید و آن را برای مدت ۱۲ ماه نگهداری نموده و پس از گذشت ۱۲ ماه از عمر آن، نسخه بک آپ را منقضی می کنید، قادر به بازیابی آن پایگاه داده به وضعیت بیش از ۱۲ ماه پیش نخواهید بود. در این مثال دوره ماندگاری (Retention Period) برای بک آپ گیری از آن دیتابیس ۱۲ ماه (۳۶۵ روز) خواهد بود. اگرچه این مسأله به خودی خود ایجاد مشکل نمی کند امّا برخی قانون گذاری ها و الزامات نظارتی ممکن است بیان کنند که داده های یک سیستم برای مدت ۲۵ سال می بایست جهت بازیابی در دسترس باشند.

RTO چیست ؟
RTO یا Recovery Time Objective تفاوت قابل توجهی با RPO دارد. درحالی که RPO بیان کننده زمانی است که شما برای بازیابی می توانید سیستم را به وضعیت آن زمان ببرید، RTO مدت زمانی است که این کار طول می کشد و درواقع مدت زمانی است که برای انجام Recovery نیاز دارید. مثلاً ممکن است ۸ ساعت طول بکشد تا شما یک سیستم را به وضعیتی که ۲۴ ساعت قبل داشته است بازیابی نمایید.


هنگام تعریف و تصمیم در خصوص RTO مطمئن شوید که موارد زیر را در نظر گرفته اید :
– زمانی که برای آوردن Tape ها از فضای نگه داری خارج از سایت لازم است.
– زمانی که برای حاضر شدن در محل و ورود به سیستم و شروع فرآیند بک آپ گیری نیاز دارید.


به طور مثال اگر نیروی انسانی مستقر در روزهای تعطیل و جمعه را ندارید و Tapeهای شما در یک فضای ذخیره سازی امن در خارج از سازمان نگهداری می شوند، لازم است دو فاکتور ذکر شده را برای محاسبه RTO و مدیریت مسئولیتی که بر عهده دارید در نظر بگیرید. البته که بسیاری از فاکتورهای مهم دیگر در رسیدن به یک RTO حقیقی دخیل هستند.

Backup Window چیست ؟
Backup Window مورد دیگری است که مربوط به بک آپ گیری و تداوم کسب و کار می شود و به بازه زمانی (با زمان شروع و پایان مشخص) که می توان در این زمان فرآیند بک آپ گیری را انجام داد، گفته می شود. Backup Window می بایست در ساعات غیرکاری در نظر گرفته شود و تمام بک آپ گیری ها می بایست در این بازه زمانی شروع شده و به اتمام برسد.
سازمان های مختلف ممکن است Backup Window های مختلفی برای نرم افزارها و سرویس های بسته به ساعات درگیر و کاری این نرم افزارها و سرویس ها داشته باشند.
مهم ترین نکته ای که در Backup Window می بایست در نظر داشت، تأثیر منفی است که بک آپ گیری بر روی Performance سیستم ممکن است داشته باشد بنابراین بک آپ گرفتن در ساعات اوج کاری ایده جالبی به نظر نمی رسد.

 

تهیه و تنظیم مقاله توسط مهندس پوریا یعقوبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بایگانی‌ها

دسته‌ها